top of page
Caută
  • cabinetdenutritieonline

Dereglările glandei tiroide

Actualizată în: 29 ian. 2019

Tiroida ( forma de fluture-situată la nivelul gâtului ) reprezintă o glandă esențială în corpul nostru, fiind puntea de legătură pe plan fizic și emoțional. Aceasta reglează metabolismul, funcţionarea sistemului nervos central, cardiovascular, digestiv şi muscular. Numărul persoanelor cu afecțiuni tiroidiene a crescut, în principal din cauza stărilor emoționale, a hranei toxice pentru corpul nostru și automat dezechilibrului dintre aportul de Iod și Seleniu. Iodul este esențial în sinteza hormonilor tiroidieni, dar iodarea sării a cauzat majoritatea cazurilor de hipertiroidism din prezent.

Chakra de la nivelul gâtului, Vishudha semnifică centrul creativității și al comunicării. La nivelul glandei tiroide este și ”centrul luării decizilor”, șansa de supraviețuire și sentimentul profund de iubire. Blocarea chakrei și automat blocarea glandei tiroide, determină: furie reprimată, devalorizare, griji, depresie, sentiment de neîmplinire, umilire, evitarea afirmării adevărului și a spune ce simțim. Apar dereglări ale glandei tiroide: hipotiroidism, hipertiroidism, Hashimoto.

Legătura dintre hipotiroidism (funcționarea prea lentă a tiroidei) și ciclul menstrual neregulat a fost observată încă din anii 1950. Femei care suferă de această boală a tiroidei au și tulburări menstruale. Cele mai frecvente tulburări de ciclu : oligomenoreea (menstruație foarte rară) și amenoreea (absența menstruației). Funcționarea anormală a tioidei afectează ovulația, deoarece în ovule există receptori de hormoni tiroidieni. Dezechilibrele hormonole pleacă din alimentație, de la consumul DE LAPTE de VACĂ și alte derivate.

Hashimoto reprezintă o boală autoimună, corpul se atacă singur. Anticorpii îți atacă tiroida, organul endocrin al comunicării. Oamenii care prezintă Hashimoto au nevoie să își dezvolte o identitate puternică, astfel încât să nu fie manipulați de alte persoane. Aceștia prezintă creșterea permeabilității mucoasei intestinale, apărând diverși alergeni. Glutenul conține o proteină gliadina, care este văzută ca un străin de corp și este atacată. De aceea, recomand eliminarea glutenului pentru persoanele cu dereglări ale tiroidei. Este un pas esențial spre vindecare. Nu contează că e făină albă sau integrală, exclus gluten!

Manifestări care apar în dereglări ale glandei tiroide: nervozitate, nod în gât, creștere în greutate, umflare față/pleoape, adaptate inadecvată la cald sau frig, uscarea pielii, căderea părului/ sprâncenelor, constipație, dureri musculare( DEFICIT DE VITAMINA D), unghii fragile, retenție de apă, insomnii.

CE DUCE LA ACESTE MANIFESTĂRI: CONSUMUL DE ALIMENTE RAFINATE, CREATOARE DE MUCUS: făină, paste, zahăr, sare iodată, orez alb, lapte ,smântână, unt, iaurt,etc. EPUIZĂM SUPRARENALELE-acestea se supraîncarcă de acizi,toxine= rinichii nu pot filtra nici ei excesul de reziduuri= limfa plnă de mucus= inflamații în corp, mucus la nivelul gâtului, tiroidei.

INTERZIS : –consumul de gluten– afectează pereții intestinali ; în schimb : mei, hrișcă, quinoa, semințe dovleac, chia, nucă.

consumul de zahăr, cafea, lactate, ouă-  creează mucus în exces, iar proteina animală duce la noduli pe tiroidă, sâni, chisturi, fibroame.

SE RECOMANDĂ ANALIZE PENTRU VITAMINA D ( durerile osoase din hipertiroidism pot determina un deficit) ȘI FIER.

O parte din dereglările glandei tiroide pot fi determinate de o alimentație toxică sau săracă în iod ( putem lua Iod din: spanac, ciuperci, nuci, pește, fructe de mare ) .  Noi consumăm sarea iodată în exces,din frica de carențe, ceea ce a crescut alarmant rata persoanelor cu hipertiroidism. Recomand sarea neiodată!!

Pentru o funcție tiroidiană echilibrată este esențial și Seleniul, fiind indispensabil pentru funcția unor proteine cu rol enzimatic-selenoproteine. Una dintre acestea fiind deiodinaza selenodependentă, cu rol esențial în metabolismul hormonilor tiroidieni.

Controlul deficitului de Seleniu sacde efectul autoimunității tiroidiene și îmbunătățește substanțial calitatea vieții oamenilor.

Tratament: –Suplimente naturale/organice cu Seleniu (esențial în dereglări ale tiroidei), coenzima Q10, Zinc

-superalimente : alge marine- Spirulina și Chlorella- stimulează glandele endocrine și imunitatea. Au un conținut bogat în compuşi minerali( regenerare). Prezintă -cantităţi semnificative de IOD, Brom, Magneziu, Potasiu, sodiu, calciu, fosfor, sulf, clor, cupru, siliciu. Algele proaspete sau uscate natural conţin şi vitaminele A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, PP.

-Omega 3 și omega 6- uleiul de cânepă, tablete cu ulei de cânepă;

-masaj zilnic de sus în jos cu uleiuri esențiale, de la cap spre gât, pentru drenarea limfei, mai ales cei care au rămas fără amigdale sau polipi prezintă și un exces de toxine la nivelul capului, stagnare limfatică, ceea ce generează și dureri puternice de cap.

-pudră proteică pentru reducerea inflamației (orz verde, cânepă);

-vitamina C de la Secom;

-polen crud zilnic: 2-3 lg/zi , se va păstra la frigider;

-înlocuim gustul de brânză cu fulgi de drojdie inactivi, bogați în Iod;

-suc de țelină și frunze verzi;

PENTRU CHAKRA GÂTULUI, care reprezintă puterea alegerii, voința și autoritatea personală: meditați zilnic mantra universală: ,,OM AH HUM,, , PENTRU PURIFICAREA CORPULUI, VORBIRII ȘI MINȚII.

324 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page