top of page
Caută
  • cabinetdenutritieonline

Dieta in timpul ciclului menstrual


Natura ne arata ca ciclul menstrual este o perioada intensa de eliminare a mucoasei uterului ( endometrului ), care vine la pachet cu o serie de manifestari neplacute si greu suportabile.

Vreau sa te ajut sa intelegi cum hrana te poate reechilibra hormonal in aceasta perioada si iti poate sustine caile de eliminare, mai ales rinichii si suprarenalele, care sunt depasite de situatie prin stilul de viata pe care il avem.


ALIMENTE PERMISE>

In aceasta perioada rece, corpul are nevoie de alimente hranitoare, calde, pentru a se pastra in echilibru ( supe calde, bogate in zarzavaturi, ceaiuri de sunatoare, tei, coada calului- pentru sustinerea rinichilor ).

Pentru a combate inflamatia, corpul are nevoie de alimente bogate in bioflavonoizi din fructe si legume, Fe, vitamina C : smoothie-uri si sucuri proaspat stoarse din fructe de padure, struguri, mere, pere ( fructele sunt alimentele perfecte pentru a inlocui fluidele pierdute in timpul ciclului si pentru a reduce starile de irascitabilitate )

Corpul are nevoie de minerale. Potasiul ajută la reducerea retenției de apă. Ananasul si bananele sunt alimente bogate în acest mineral. Ananasul se consuma doar in stare proaspata si copt .

In general, fructele se consuma doar foarte coapte si pe stomacul gol, altfel apar stari de flatulenta, meteorism si crampe abdominale.

Și magneziul ajută la reducerea senzației de balonare ( nuci romanesti , alune de padure, migdale).

Consumati alimente cu indice glicemic scazut>legumele cu frunze verzi inchise (salata,  spanacul, varza kale, patrunjelul), telina, ciupercile, varza, sparanghelul, feniculul, conopida, broccoli.

Ai nevoie de vitamina B12, Zn, Fe > nuci, avocado, seminte de dovleac, seminte de in.

Daca iti simti corpul suprasolicitat, poti consuma si o masa bogata in legume si fructe de mare sau peste oceanic mic ( te vei simti mai energic). Asa iti vei sustine suprarenalele artificial si vei trece mai bine peste inflamatie.

In caz de iritare si nervozitate si inflamatie puternica- foloseste curcuma sau turmeric ( poti incerca pulbere 1 lg in limonada sau varianta de capsule).

ALIMENTE INTERZISE>

In primul rand, exclude laptele si derivatele din lapte. Macar in aceasta perioada de eliminare!Vei scapa de orice disconfort abdominal, mai ales constipatie sau diaree.

Alimente grase şi alimente prăjite, - rezulta creşterea nivelului de estrogen, ceea ce trebuie evitat. Acest lucru protejează uterul şi reduce crampele şi inflamatia.

Evita cofeina ! Nu va face decât să contracte vasele de sânge, ceea ce va conduce la deshidratarea organismului .

Durerile menstruale pot fi cauzate si de starile de furie si nemultumire.

Nemultumirea unei femei apare de multe ori din cauza asteptarilor si a dorintelor. ,,Am asteptari ca partenerul sa se comporte intr-un fel ( asa cum visez , fara sa ii comunic ). Asteptari de la copilul meu, poate am dorit sa fac pian si nu am putut. De ce sa nu o faca el? desi nu l.am intrebat ce ii place.''

,, Dificultatile mele legate de menstruatie isi gasesc adesea originea in rezistenta pe care o am in fata puterii mele sexuale sau in fata potentialului meu matern sau in fata creativitatii mele.'' (Marele dictionar al bolilor si afectiunilor, Jacques Martel)


Incearca pe perioada ciclului menstrual sa ai o hrana cat mai simpla, hranitoare, calda si bogata in frunze inchise, legumele sezonului si ceaiuri care sa sustina organismul in eliminare. Dormi cel putin doua ore in plus zilnic, corpul are nevoie de odihna, detasare si regenerare!

O toamna minunata si plina de culoare!






96 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page