top of page
Caută
  • cabinetdenutritieonline

TRATAMENTE NATURISTE PENTRU DURERILE DE STOMAC

Actualizată în: 5 nov. 2020



Toamna se pot acutiza afectiunile de care sufera un pacient, detoxifierea organismului putand fi facuta si pe cale digestiva. Eliminarea naturala a limfei acide din stomac poate declansa durere, arsura, sau alopat vorbind, diferite gastrite si ulcere la nivelul tubului digestiv.

In primul rand, trebuie sa intelegem cateva din afectiunile care determina aceste dureri de stomac>

a. O criza digestiva subita la un adult peste 40 de ani, chiar daca durerile nu sunt intense, doar o durere vaga in epigastru, insotita uneori de greata si varsaturi, poate ascunde un infarct miocardic. Pacientul are istoric de HTA, obezitate, dislipidemie.

b. In cazul gastritei, inflamatia mucoasei stomacale este insotita de greata, varsaturi / pierderea apetitului alimentar. Durerea de stomac poate fi sub forma de arsura, poate apare hematemeza sau melena.

Problemele gastrice pot fi cauzate si de consumul abundent de lichide imediat dupa masa, deoarece dilueaza acidul gastric.

Daca mucoasa a fost lezata (gastrita eroziva) si expusa acidului gastric, simptomele pot include: durere, hemoragie sau ulcer gastric.

c. Durerea de stomac poate fi cauzata si de meteorism (acumulare excesiva de gaze in stomac si la nivelul intestinelor)

d. Boala de reflux gastroesofagian : senzații de arsuri în piept după mese (se poate înrăutăți în timpul nopții). durere în piept (dureri de stomac), regurgitare a mâncării și a lichidelor acre.

e. Sindromul de colon iritabil - accese de crampe la stomac, balonare, diaree / constipatie; durerea se amelioreaza cand persoana merge la toaleta. Durerea abdominala este principalul simptom.

Cauza durerilor de stomac<


-mancatul exacerbat ( stomacul nu are timp sa-si reface cantitatea de suc gastric)

-combinarea multor tipuri de alimente ( proteina cu proteina, carbohidrati cu proteine)

-consumul exagerat de antiinflamatoare ( cum apare cea mai mica durere, luam aspirina, ibuprofen, paracetamol si pa durere , fara sa lasam corpul sa-si faca natural procesul de eliminare)

-fumat, alcool, dulciuri

-fructele dupa masa, cauza a fermentatiei alimentelor si balonarii

-infectia cu H. Pylori, care se poate trata prin gemoterapie, fara schema tripla de antibiotic cu efecte adverse.

Preventie:


-Consumati alimente antioxidante ca atare sau sub forma de suc proaspat stors prin presare la rece> afine, mere, pere, struguri < alimente bogate in Ca: migdale, spanac, varza.

-Evitati alimente rafinate> paine alba, faina alba, orez alb, paste

- reduceti pe cat posibil alimentele iritante si generatoare de mucus si limfa acida> lapte si derivatele din lapte, carne rosie, gluten

- consumati multe lichide, mai ales ceaiuri de sunatoare, papadie, galbenele si supa concentrata de zarzavaturi

Recomandari de mese simple >

-supa crema de dovleac placintar-

-tarta sarata de dovleac placintar,spanac si praz

-dovleac copt si gulii coapte cu salata de sfecla rosie coapta

-conopida in sos de rosii

-salata de dovleac copt cu pastarnac,telina, morcov

-incerca in prima parte a zilei: suc proaspat stors prin presare / struguri, pere

-folositi din plin in luna noiembrie > ghimbir, turmeric, nucsoara, lime

Tratament<


-dieta simpla si neiritanta, gatita usor, la abur , cuptor sau gratar.

-Extractul din muguri de Smochin – modulator, amelioreaza simptome de hipo sau hipersecretie de HCl ( 2 ml/2 ori pe zi timp de 1 luna preventiv si 2 -3 luni in gastrite, ulcere, reflux gastroesofagian)

- în meteorism abdominal (balonare) de cauză nervoasă, extractul din muguri de smochin se poate combina cu Extract din mlădiţe de Merişor

-Polygemma 1 stomac- sustine procesul de cicatrizare al mucoasei gastrice in cazul lezarii- gastrita eroziva, ulcer gastro-duodenal

-in cazul gastritelor acute, se recomanda post alimentar de 1 -2 zile, sustinut cu multe lichide, supe de legume si ceaiuri neindulcite

-in caz de leziuni, se recomanda cura cu suc de varza alba inainte de masa, 50-100 ml



Exista multiple afectiuni la nivelul tractului digestiv , dar putem intelege din medicina alopata, ca , \\asa - zisele cauze necunoscute\\ sunt : alimentatia noastra pur si simplu, bogata in alimente iritante, inflamatorii si acide pentru intreg organismul, cat si stresul amplificat de mintea noastra ingusta.

Cum pot sa fiu bine?.. sa nu am arsuri, dureri, balonare sau alt disconfort, cand : beau apa sau alcool in timpul mesei, consum fructele sau dulciuri dupa masa, combin cartofi cu branza cu paine, carne sau cu tot ce se poate. Mananc in graba si sub un stres permanent. Nu sunt atent la ce mananc, prefer sa si vorbesc, sa ma uit la TV sau poate sa vorbesc la telefon si sa rontai constant ceva. Lista poate continua.. Intr- un fel ironic, este putin amuzant, dar placerile gustului( cu origini stravechi, animalice, din Neanderthal) ne aduc in prezent, in cea mai bolnava societate, cu copii obezi si multiple dezechilibre hormonale, adulti peste 30 de ani deja cu ficat si suprarenale suprasolicitate, etc.

Intr-un final , un corp sanatos poate fi sustinut cu o gandire libera si o alimentatie cat mai aproape de Mama-Natura!



129 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

留言


bottom of page