top of page
Caută
  • cabinetdenutritieonline

Tratarea gutei prin alimentație

Actualizată în: 14 apr. 2019

Guta este o boală INFLAMATORIE, tulburare complexă a metabolismului proteic, lipidic și glucidic, care apare datorită cristalelor de acid uric care se depun în interiorul și in jurul articulațiilor. Acidul uric provine în special din proteina animală, din carne și viscere , lactate, brânzeturi grase . ( explicația: acidul uric este produs rezultat din metabolismul proteinelor )


FACTORI DE RISC:

- alcool ( berea- guanozina in cantitate mare, care nu mai poate fi metabolizată de acidul uric ) , băuturi acidulate( sucuri, apă)

-hipertensiune arterială

-obezitate

-anumite medicamente

-dieta bogată în carne și lactate grase

-sedentarism.

AI O ALIMENTAȚIE NORMALĂ, DAR NU ȘTII CARE ESTE ECHILIBRUL? SIMȚI CUM ÎNCEP SĂ-ȚI ÎNȚEPENEASCĂ ARTICULAȚIILE MICI + EDEM? Guta poate fi prevenită doar prin alimentație hipoproteică, hipocalorică, hiposodată.




4 ETAPE DE EVOLUȚIE:

a. PREGUTA= acid uric în sânge.


b. ACCESUL ACUT DE GUTĂ. Factori favorizanți: persoane expuse la abuz alimentar: bucătar, ospătar, microtraumatisme repetate, abuz de alcool/ acid carbonic- APA CARBOGAZOASĂ, reacții alergice, infecții, eliminare urinară scăzută de acid uric.

Factori declanșatori : creștere bruscă uricemie peste 6,4 mg %, eliberare de cristale în articulații.


c. PRODROM : iritabilitate, astenie, insomnie, cefalee, constipație, anxietate, dureri gastrice, anorexie, disurie, poliurie, febră. Cu timpul accesele se înmulțesc și prind și alte articulații.

Manifestare : DURERE VIOLENTĂ ( la degetul mare, halucele)+TUMEFACȚIE+ TEGUMENTE CALDE ȘI DUREROASE.

PERIOADELE DINTRE ATACURI POT FI ASIMPTOMATICE, DAR BOALA PROGRESEAZĂ.


d. STADIU CRONIC, LEZIUNI DEGENERATIVE, ARTROZE, ANCHILOZE FIBROASE( edem și durere permanentă).


ALIMENTE INTERZISE:

- alimente excitante : alcool, cafea, anumite condimente in exces

-alimente bogate în purine: icre, creier, ficat, mezeluri,midii, sardine lapte și lactate grase

Când acidul uric crește în exces, acesta de depozitează în :

-țesutul subcutanat, formând tofi gutoși

- lichidul sinovial ( în leucocite), rezultă artrita gutoasă, cu fagocitoză, inflamația articulațiilor

-rinichi, calculi renali. Nefropatie și nefrolitiaza.


CEI CARE SUFERĂ DE GUTĂ POT AVEA ATACURI IMEDIAT DUPĂ CONSUMUL ANUMITOR ALIMENTE ACIDE.

Afecțiuni asociate: boli coronare, diabet zaharat.




ÎN PRIMUL RÂND, TREBUIE SĂ RENUNȚI LA GRĂSIMILE ANIMALE ȘI SĂ OFERI CORPULUI HRANĂ ALCALINĂ. SCAZI CONȚINUTUL DE PURINE, DAR POȚI CONSUMA ȘI GRĂSIMI SĂNĂTOASE: AVOCADO, NUCI, SEMINȚE.

O DIETĂ BOGATĂ ÎN LICHIDE, SUCURI PRESATE LA RECE, FRUCTE ȘI LEGUME PENTRU ALCALINIZAREA URINII ȘI A ÎNTREGULUI ORGANISM.

CARBOHIDRAȚII SIMPLI SUNT CHEIA PENTRU TRATAREA GUTEI: FRUCTELE ȘI PLANTELE/FRUNZELE VERZI.

Exemple: fructe bogate în vitamina C: portocale, măceșe, cireșe, cătina.


În perioadele de criză, mâncarea va fi preparată prin fierbere, puțină sare neiodată , fără grăsimi, iar cantitatea de lichide și fructe va fi mai mare.


CIORBA PREGĂTITĂ CU ZEAMA DE CARNE ESTE PLINĂ DE PURINE!!! ALIMENTELE CELE MAI BOGATE ÎN PURINE: CARNEA, PEȘTELE, FICATUL, etc. -prin fierbere pierd in jur de 50% din purine, pentru că acestea trec in apa. De preferat ciorbițe și supe-cremă din legume.

BĂUTURILE ÎNDULCITE cresc riscul de gută pentru femeile care le consmă, explicația fiind faptul că fructoza din aceste produse duce la o producție crescută de acid uric în organism.


CONSUMUL CRESCUT DE LICHIDE: APĂ, SUCURI DIN FRUCTE ȘI LEGUME, ZEAMA DE ZARZAVAT, AJUTĂ LA ELIMINAREA CRISTALELOR DE ACID URIC.


TRATAMENTUL ALOPAT în puseele acute se adresează inflamației și durerii : antiinflamatoarele nonsteroidiene, glucocorticoizii, Colchicina si inhibitorii de Interleukina1- TOXICE PENTRU FICAT ȘI ÎNTREGUL ORGANISM, AMELIOREAZĂ SIMPTOMELE PE MOMENT, DAR ÎNCARCĂ ORGANISMUL CU SUBSTANȚE CHIMICE. DE EXEMPLU, ASPIRINA ÎNCETINEȘTE EXCREȚIA DE ACID URIC.


ÎNCEPE DE AZI SĂ CONSUMI ALIMENTE SCĂZUTE ÎN PURINE:

-fructe: CIREȘE

-migdale, nuci românești, arahide, semințe de floarea soarelui, semințe de in

- peste 50 % hrană crudă : tot ce este verde și de sezon: leurdă, spanac, untișor, urzici, măcriș, lobodă. Un remediu susţinut de specialiştii în plante pentru tratarea inflamaţiilor articulare, frunzele de urzici, este de asemenea de folos în reducerea nivelului de acid uric. Experţii recomandă în general 300-600 mg de extract uscat la rece pe zi.




Dacă hrana este cel mai bun medicament, putem măcar să vedem singuri acest lucru? Alimentele care provin direct din natură sunt cheia către vindecare! Tratamentul alopat doar stopează în organism tot ce trebuie eliminat, de aceea apar boli din ce în ce mai grave.




1.121 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page